Campanya cívica «Jo li ho recullo, i tu?»

27/02/2019

Campanya cívica «Jo li ho recullo, i tu?»

La regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Riudoms ha posat en marxa una campanya cívica per cridar l’atenció dels propietaris de gossos perquè recullin els excrements de les seves mascotes a la via pública. Amb el lema «Jo li ho recullo, i tu?» l’Ajuntament espera reduir la presència de deposicions canines en els carrers, places, espais infantils i parcs de gossos del poble, apel·lant al civisme i a la responsabilitats dels veïns i veïnes que passegen gossos.

La campanya ha comptat amb la complicitat i la col·laboració de 10 propietaris de gossos de Riudoms que han prestat la seva imatge i la dels seus companys animals per configurar la imatge gràfica d’aquesta acció de comunicació municipal. Cadascun dels protagonistes ha participat en una sessió fotogràfica en un dels seus espais preferits per passejar el gos. L’Alba i el Brownie; l’Álvaro amb el Roc i el Rock; l’Ana i la Neo; el Dídac i la Neu i el Gucci; l’Ester i el Milú; la Maria i el Milka; la Marina i la Neus amb la Lila; i la Rosa amb el Nero, es van convertir en models per uns instants i ara són els protagonistes de la campanya i dels cartells i banderoles que pengen al carrer.

L’Ajuntament ha penjat cartells en els espais del poble més freqüentats per passejar gossos: la zona de la plaça de la Palmera, l’avinguda Primer d’octubre, el carrer Baltasar de Toda i Tàpies i la zona coneguda com La Sort. També ha penjat pancartes als parcs per a gossos, a tocar de la Biblioteca Municipal i a La Sort. La campanya també es difondrà a través dels canals de comunicació municipals.

L’Ajuntament ha enviat unes 600 cartes a tots els propietaris de gossos censats en el municipi per explicar la campanya, la conveniència de mantenir una actitud cívica a l’hora de mantenir els carrers nets i convidant-los a venir a buscar un porta-bosses de regal per facilitar el transport dels embolcalls per recollir els excrements. L’objectiu d’aquest obsequi, segons Xavier Gallego, regidor de Medi Ambient, és «facilitar la tasca de recollida i recordar la necessitat de complir amb la normativa municipal».

No recollir les femtes del gos a la via pública o no dipositar-la en un contenidor d’escombraries pot suposar una sanció de fins a  750  euros, segons l’ordenança municipal de Civisme i Convivència Ciutadana. Però, segons Gallego, aquest no és l’objectiu de la campanya. El que vol fer l’Ajuntament és sobretot «informar i conscienciar la minoria de propietaris de gossos que no compleix suficientment amb els seus convilatans» per aconseguir uns carrers lliures de defecacions i més nets i saludables.

El porta-bosses en forma d’os i de color verd, és un pràctic recipient per guardar les bosses de plàstic en un espai molt petit. El recipient porta un dispositiu que permet lligar-lo a la corretja del gos i evitar possibles oblits en el moment de treure el gos al carrer.

Els propietaris que no tinguin el gos inclòs en el cens municipal poden presentar-se a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà i també podran obtenir el porta-bosses si inscriuen la seva mascota. La inscripció en el cens és obligatòria i gratuïta, excepte per als gossos de races considerades potencialment perilloses que han de pagar la taxa corresponent.