La Casa Gaudí acull una exposició de dibuixos de l’escultor Joan Matamala

14/07/2020

La Casa Gaudí acull una exposició de dibuixos de l’escultor Joan Matamala

La Casa Pairal d'Antoni Gaudí acull, des d’aquest mes de juliol, una exposició de dibuixos originals de l’escultor Joan Matamala i Flotats, col·laborador de l'arquitecte i principal autor del grup escultòric de la façana del Naixement del Temple de la Sagrada Família.

La col·lecció de dibuixos, formada per 42 làmines que daten de 1976, està dedicada a Gaudí i té com a motiu principal la representació d’escenes quotidianes de la Sagrada Família de Natzaret i com a taló de fons el temple de l’arquitecte. Aquestes obres, que pertanyen a la col·lecció particular de Xavier Fortuny i Torres, formen part d’un projecte inacabat que Matamala volia fer com a homenatge a Gaudí amb motiu del cinquantè aniversari de la seva mort.

A més, també es podrà veure l'esquela original que es va repartir en el funeral de Gaudí, l'any 1926, i que ha estat donada per Xavier Fortuny. 

L’exposició és permanent i, de moment, es pot visitar com a tancament de les visites guiades a la Casa Pairal d’Antoni Gaudí, que tenen lloc cada diumenge de mes fins al 13 de setembre.

Matamala, escultor de la Sagrada Família

Joan Matamala i Flotats (1893-1977) va ser un escultor català, fill del també escultor Llorenç Matamala i Piñol, que va treballar d’aprenent al taller de la Sagrada Família i, al morir el seu pare, va acabar la part escultòrica de la façana del Naixement l’any 1934.

Al llarg de la seva vida, va destacar com a retratista i també va conrear la pintura. Va reunir un important arxiu documental i gràfic sobre Antoni Gaudí, que va cedir l’any 1972 a la Càtedra Gaudí, i va ser divulgador de l’obra de l’arquitecte.