L’Ajuntament dóna suport al decàleg per a la recuperació socioeconòmica

15/04/2020

L’Ajuntament dóna suport al decàleg per a la recuperació socioeconòmica

L’Ajuntament de Riudoms s’ha adherit al paquet de mesures que han presentat l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) per combatre la crisi socioeconòmica derivada de la COVID-19 als municipis de Catalunya.

Aquest paquet, presentat en forma de decàleg, «planteja tot un conjunt d’accions concretes a efectuar per part de totes les administracions amb l’objectiu de reforçar el sistema sanitari, abordar la crisi social i les necessitats de les persones més vulnerables» així com impulsar l’economia després de la pandèmia. 

El document recull 55 propostes de consens del municipalisme català adreçades al conjunt d’administracions i que es distribueixen en tres grans àmbits: sanitari, social i econòmic. 

Pel que fa a l’àmbit sanitari, els municipis donen suport a una prevenció efectiva mitjançant el confinament estricte i efectiu, i reclamen que cal dotar de més eines, recursos i equips humans les Àrees Bàsiques de Salut i incorporar les residències de gent gran de manera permanent en el sistema preventiu de salut, així com millorar els mecanismes d’informació, protocols i els recursos. 

En l’àmbit social, es treballarà per impulsar un pla de contingència social que garanteixi que les persones més vulnerables tinguin garantida l’empara de les administracions públiques.

Pel que fa a l’economia, els municipis demanen la flexibilització de la regla de despesa, per tal que les administracions locals puguin utilitzar el seu superàvit per combatre la crisi; la suspensió del pagament dels impostos, taxes i tributs; així com la preservació del teixit productiu, PIMEs, autònoms i llocs de treball per fomentar la reactivació econòmica. 

Així mateix, les administracions locals es comprometen a adaptar els plans de mandat 2019-2023 posant en primer terme les mesures socials i econòmiques i a reprogramar les activitats culturals i festives en la mesura del possible.

Descarrega't el "Decàleg per a la recuperació socioeconòmica dels municipis de Catalunya" a documents associats.