Presentació del programa de Festa Major de Sant Jaume 2018

10/07/2018

Presentació del programa de Festa Major de Sant Jaume 2018

La Festa Major de Sant Jaume de Riudoms de 2018 amplia el seu programa d’actes i d’activitats i durarà el doble, del 20 al 25 de juliol, passant dels 3 dies de l’any passat als 6 dies previstos per enguany. L’Ajuntament de Riudoms segueix apostant per fer créixer la festa major amb l’ampliació del seguici amb nous elements festius i amb la recuperació de balls patrimonials, però també incorporant noves activitats de caire familiar i juvenil.

Si l’any passat el gran protagonista va ser el Cavall dels Nebot, el més gran de Catalunya, i la recuperació de tres balls patrimonials: Cercolets, Gitanes i Valencians, en aquesta nova edició de la festa, s’ha recuperat el Ball de Bastons i s’incorporaran dos nous gegants «manotes» i més capgrossos infantils. Al mateix temps, la tronada canviarà d’ubicació passant de la plaça de l’Om a la plaça de l’Església per poder encabit tot el públic assistent, i també s’obrirà una botiga de la Festa Major amb tot tipus de marxandatge: xapes, samarretes, reproduccions dels gegants Ton i Cisca, etc.

Però no només la tronada farà soroll, el final de festa previst per aquest any no deixarà indiferent  ningú. El dia 25 de juliol, el darrer dia, estan programades dues activitats totalment inèdites. La nit tancarà amb un gran concert a la plaça de l’Església, amb el grup el grup The Flaming Shakers clourà la festa major, a la plaça de l’església, a les 10 de la nit. Es tracta d’una de les millors bandes tribut a The Beatles de tota Europa, rememorant amb un contundent i, a la vegada meticulós directe, aquell do mític de la banda més influent del món. I després, la nit de Sant Jaume s’il·luminarà amb un espectacular castell de focs artificials que clourà la festa d'aquest any.

Aposta pel públic familiar i jove

Però les novetats no se centren només en la nit, el matí del darrer dia de festa major també estrenarà activitat. Una de les grans novetats d’enguany és la instal·lació, el dimecres 25 al mati, d’un gran tobogan aquàtic a l’avinguda Primer d’Octubre on els més joves podran lliscar a tota velocitat per una làmina d’aigua a través d’un dels carrers amb pendent del poble.


Una altra cita important d’aquesta edició de la festa és l’espectacle infantil «QUINA  FESTA», el dimarts 24 de juliol a la tarda, a la plaça de l’església, a càrrec del conegut grup d’animació POT PETIT i adreçat especialment als més petits (infants de 0 a 5 anys) amb números musicals i titelles que fan un recorregut per les cançons més populars de la cultura catalana i també de creació pròpia: cançó per saludar, en Joan petit, el cuc poruc i la cançó del Pot Petit.

Per als joves, el divendres 20 i el dissabte 21 de juliol a la nit, la tradició de les barraques s’uneix la novetat dels grups convidats a ULÉ BARRAQUES. Enguany, la primera nit comptarà amb els concerts dels grups  LA TORTUGA QUE NUNCA TUVE, SEGONAMÀ i BRAMS i, la segona nit, actuaran els grups PORTO BELLO i EBRI NIGHT. Una zona, on a més a més, el joves podran gaudir del menjar i el beure dels estands situats al voltant de l’escenari, al passeig dels Germans Nebot.

Convidats d’honor

La Festa Major de Sant Joan també comptarà amb convidats il·lustres. De Barcelona, el convidat serà els Gegants del Pi, portats per l'Associació d'Amics dels Gegants del Pi, una associació cultural creada el 1992 al barri del Pi de la Ciutat Vella que assumeix totes les tasques que es desprenen del funcionament dels elements festius de la parròquia i és continuadora del treball des de 1960 havia dut a terme el Patronat dels Gegants del Pi. Els gegants del Pi sempre han estat allotjats a la basílica del Pi i tenen una llarga història que comença el 1601.

L’altre convidat il·lustre és el pregoner de la Festa Major de 2018. Es tracta de Joan Francesc Mestre, com a diable veterà, impulsor de la fundació de la Colla de Diables de Riudoms, l’any 1992.

Implicació i participació

Tots els balls, concerts i activitats són d’accés lliure, excepte les activitats  gastronòmiques i els sopars que acompanyen alguns esdeveniments. Això és possible gràcies a la gran implicació  de totes les institucions, entitats i associacions de Riudoms.

L’organització i ampliació de la Festa Major de Sant Jaume 2018 no hauria estat possible sense la implicació i treball de les nombroses persones i entitats involucrades. La seva participació és essencial per poder mantenir i ampliar els actes i balls tradicionals i també per organitzar els concerts i activitats. D’aquí que el lema de la festa sigui: «Entre tots, fem vibrar la Festa Major».

Documents associats: