Riudoms posa en marxa una ruta turística sobre Gaudí

23/05/2019

Riudoms posa en marxa una ruta turística sobre Gaudí

L’Ajuntament de Riudoms ha finalitzat la col·locació dels 12 panells de la «Ruta Gaudí Riudoms» situats en diferents espais del nucli antic del poble. La ruta dóna compliment a un dels objectius del Pla de Dinamització i Competitivitat Turística de Riudoms, el pla estratègic que l’ajuntament ha elaborat per situar Riudoms entre les destinacions turístiques de la Costa Daurada.

La Ruta Gaudí Riudoms vol convertir-se en el punt de partida per conèixer els orígens de la vida i obra de l’arquitecte Antoni Gaudí i Cornet. Els 12 panells de la ruta endinsaran el visitant en els elements de l’entorn natural i de la infància de Gaudí que van inspirar la seva obra. Al mateix temps, la ruta també explica l’arribada de la família Gaudí a Riudoms a finals del segle XVII i recorre les generacions fins al naixement de gaudí al Mas de la Calderera.

La ruta s’afegeix la Casa Pairal de Gaudí i a l’escultura d’Antoni Gaudí, inaugurada a finals de gener d’aquest any, com a un altre element tangible posicionar l’estratègia turística de Riudoms al voltant de la figura de Gaudí. El Pla de turisme defineix Riudoms com “el punt de trobada i comú denominador entre l’imaginari, les formes, tarannà i caràcter que (...) esdevingueren la base i la inspiració de Gaudí” i també fixa l’objectiu de ser l’“únic lloc on descobrir i rememorar, tot passejant, la intensa vida, ment i obra d’un personatge únic i irrepetible”.

L’itinerari de la ruta, en forma d’espiral -com en nombrosos elements arquitectònics i decoratius de l’obra de Gaudí- recorre els principals carrers del centre històric de Riudoms. Inicia el seu recorregut a la plaça de l’Arbre, un homenatge a Gaudí de l’arquitecte japonès Hiroya Tanaka, on es barregen elements dels jardins japonesos i de l’arquitectura gaudiniana. A continuació, la ruta fa una parada davant de la Casa Pairal i de l’Epicentre Gaudí, i continua fins a la Casa dels Nebot. Seguidament, enfila el carrer Major, el carrer de les Galanes i el carrer Sant Jaume, per acabar a la plaça de l’Església.

La ruta consta de 12 panells diferents, cadascun amb una aproximació als elements originals de l’obra de Gaudí, amb un disseny totalment diferenciat en cada punt informatiu i inspirat en el motiu gaudinià que tracta: la natura, la forma, el volum, els arcs, l’espai, l’equilibri, la llum... Tots els panells presenten escrits en català, però un codi QR permetrà en breu conèixer la versió web de la ruta en castellà, francès i anglès.

La ruta, a més de ser un atractiu cultural i per al turisme, pretén passejar el visitant pels carrers comercials del nucli antic i apropar-lo a la plaça de l’Església, punt de trobada dels riudomencs en dia de mercat i en moments de lleure; i punt neuràlgic del poble en les celebracions més importants, com la Festa de Barris o la Festa Major de Sant Jaume.