Coca amb recapte de Riudoms

El recapte, a les nostres contrades, és tot el que genera l'horta. En els seus orígens, la coca amb recapte era una coca feta amb el recapte sobrer que hi havia pels masos i cases i així evitar que es fes malbé.

D'aquí que aquesta coca tingui múltiples receptes depenent dels ingredients que s'utilitzin. Pot portar pebrot, ceba, all, tomàquet, albergínies, carabassó, etc, i s'acostuma a acompanyar amb llangonissa fregida o a la brasa o també amb una arengada crua, fregida o a la brasa.

La recepta que seguidament us proposem és la de la coca amb recapte que es pot trobar als forns de Riudoms:

Temps de preparació: 1 hora, més el temps de fermentació de la massa (2 hores).

Ingredients (per a 4 persones):

Per a la massa:

  • 500 g de farina
  • 30 g de llevat premsat
  • sal
  • 1 got d'aigua tèbia
  • 100 cc d'oli d'oliva verge extra de Riudoms

Per a la guarnició:

  • 3 cebes
  • 3 pebrots vermells escalivats o crus
  • pebre vermell
  • all i julivert trinxat
  • sal
  • 100 cc d'oli d'oliva verge extra de Riudoms
  • llangonissa o arengada (1 per persona)
  1. Poseu la farina sobre el marbre en forma de volcà, en el centre, poseu-hi els altres ingredients, tret de l'oli. Treballeu-lo amb les mans fins que s'obtingui consistència i es desenganxi fàcilment del marbre.
  2. Quan estigui feta, deixeu la massa en un lloc temperat i tapeu-la amb un drap per tal que fermenti, procurant que no rebi corrent d'aire. Trigarà a fermentar unes dues o tres hores.
  3. Torneu a posar la massa al marbre, afegiu-hi l'oli d'oliva verge extra. Treballeu-la fins que l'oli hagi quedat absorbit i la massa quedi suau i elàstica. Deixeu-la reposar trenta minuts més, ben tapada.
  4. Mentrestant, opcionalment, rostiu els pebrots, peleu-los, traieu-los les llavors i talleu-los en tires. A Riudoms es poden nets i crus.
  5. Espolseu amb farina una safata de forn i esteneu la massa preparada, tot donant-li la forma de coca, amb les mans untades amb oli o el corró; a sobre, col·loqueu-hi la ceba tallada molt fina i els pebrots pels laterals. Espolseu l'all i julivert i el pebre vermell. Opcionalment podeu posar les arengades netes i tallades o la llangonissa; tireu-hi un bon raig d'oli d'oliva per damunt.
  6. Porteu-ho al forn, que ja ha d'estar calent, a 180ºC, uns trenta minuts. Encara que es pot menjar tan freda com calenta, és més bona recent feta que és quan està al màxim el seu sabor exquisit.