El Cavall dels Nebot convidat d'honor a Barcelona
El Cavall dels Nebot convidat d'honor a Barcelona
El Cavall dels Nebot, l’element festiu de Riudoms presentat al 2017, ha participat en la Festa Major de Sant Josep Oriol de Barcelona, com a convidat d’honor de Gegants del Pi, organitzadora de la Cercavila pel carrers del Barri Gòtic de la capital de Catalunya. Una viutantena de persones, entre portants, canalla, músics i acompanyants, es van desplaçar a Barcelona per fer ballar el cavall en el ball del Convidat d’Honor, acte de cloenda de la cercavila.
La presència del Cavall dels Nebot ha coincidit amb la celebració dels 450 anys de la Mulassa de Barcelona i els 25 anys de la recuperació del Lleó de Barcelona, ambdues peces ballades Gegants del Pi. L’element festiu de Riudoms va ser el protagonista central de la trobada, juntament amb una selecció de lleons de tota Catalunya: Reus, Manresa, Tarragona i el Vendrell.
La cercavila, que es va celebrar ahir diumenge 25 de març al matí, va recórrer els principals carrers del barri gòtic de Barcelona: carrer del pi, dels Boters, plaça Nova, carrer del Bisbe, plaça Sant Jaume, carrer Ferran, La Rambla, carrer del Cardenal Casañas, plaça del Pi i plaça Sant Josep Oriol. La festa que enguany ha coincidit amb Diumenge de Rams va acollir altres convidats d'excepció del panorama festiu català entre gegants, bestiari, capgrossos, balls blancs i falcons.
És el primer cop que el Cavall dels Nebot participa en unes festes fora de la comarca del Baix Camp. Es va estrenar el dia 8 de juliol de 2017, a la Festa Major de Sant Jaume, i és obra de l'escultor i joier de Tarragona, Joan Serramià. La seva estructura fa 4,5 metres del terra a les orelles, 5,5 metres de la cua al morro i 1,8 d'amplada, el que el converteix en el cavall més gros de Catalunya.
El cavall s'inspira en la història dels germans Nebot, militars austriacistes fills de la vila. És per això que el cavall, a més de l'escut de Riudoms, porta al coll l'escut que hi ha a la façana de la casa natal dels Nebot, coneguda avui com a Cal Gallissà, i també una àguila bicèfala (símbol austriacista) a la morrera.