Gaudí, en origen

RUTA SENTIMENTAL:
RIUDOMS, PER AL MEU POBLE, TOT!"

L'Antoni Gaudí, a més a més d'haver-hi nascut, se sentia molt arrelat a Riudoms.

Era el poble de tots seus avantpassats paterns i és on sempre acudia a descansar dels brogits de la urbs cosmopolita que ja era aleshores Barcelona.

L'Anton de la Calderera, com aquí se l'anomenava, venia a Riudoms, al seu poble, a delectar-se de la natura i del camp, a xerrar amb els amics de la infància, que es meravellaven d'escoltar-lo explicant anècdotes de la gran capital. Aquesta catarsi no la podia assolir enlloc més que no fos Riudoms.

Quan un grup de joves va anar a Barcelona per tal d'agrair a l'arquitecte que hagués deixat una finca de la seva propietat per a la construcció del primer camp de futbol de Riudoms, Gaudí els va contestar: "Per al meu poble, tot!".

Certament, en vida, va fer donació de totes les seves propietats de Riudoms a la Parròquia de Sant Jaume de Riudoms, per tal de constituir una fundació en memòria de la seva família.

Alguns d'aquests béns van passar a ser de propietat particular i les altres, amb els anys, les ha anat comprant l'Ajuntament de Riudoms.

Riudoms ha estat sempre vinculat a l'agricultura, al cultiu de fruiters, d'horta i de fruita seca, sobretot avellaners i olivers. Gaudí sempre portava un grapat de fruits secs a les seves butxaques. Actualment, el poble compta amb certa activitat industrial. Generosament dotat d'equipaments, ha esdevingut centre de serveis d'altres municipis de la comarca.