El Mas de la Calderera

A dos quarts de deu del matí, hora solar, de divendres 25 de juny de 1852, va venir al món, de forma fortuïta i inesperada, Antoni Gaudí i Cornet, sota el sostre de la masia familiar de Riudoms coneguda com el Mas de la Calderera i que la família anomenava "el maset".

Així ho asseguren diversos veïns de les masies properes, els descendents de la llevadora que atengué el part i d'altres persones que a través de declaracions jurades davant de notari, i que amb la voluntat de voler aclarir aquest fet, van fer en el seu moment.

L'endemà d'haver nascut i atesa la delicada salut del nadó, arran de dificultats presentades durant el part, el pare va prendre el nadó cap a Reus per ungir-lo amb les aigües baptismals de l'Església Prioral de Sant Pere, on hi residia la família i on vivien també els padrins de la criatura. Allí hi queda registrada la corresponent fe de baptisme. Amb la tartana van tornar apressadament cap al Mas de la Calderera on s'havia quedat la partera a cura d'alguns familiars i veïns i on calia atendre les hores d'aigua de la mina que tenien assignades des del 1843, any en que consta la compra de dotze drets d'aigua de la Mina de Sant Isidre (comunment anomenada de la Mina del Mas d'en Pep).

Avui en dia, el mas és de propietat particular i no s'hi realitzen visites regulars.