Les escales de la Plaça de l'Església

Espai on tradicionalment s'esdevenien les tertúlies espontànies de l'època i que acollí de la benedicció del nou estendard del Sometent Armat de Riudoms, cos civil que vetllava per la seguretat del poble i de tot el terme.

Amb motiu d'aquest esdeveniment històric vingueren a la vila sometentistes dels pobles de la vora. Aquell 19 de novembre de 1922, Gaudí era a Riudoms.

Fou el Capità General de Catalunya, Miguel Primo de Rivera (anys després, el 1923, encapçalaria el govern d'una dictadura) qui presidí l'acte.

Es va convidar Gaudí a fer-se una fotografia com a sometentista passiu. És la fotografia més coneguda de Gaudí a Riudoms, el seu poble.

 

Escultura d'Antoni Gaudí

És, precisament, a les escales de la plaça de l'Església on s'hi troba l'escultura d'Antoni Gaudí inaugurada el diumenge 20 de gener de 2019, en el marc de la Festa Major de Sant Sebastià. L'obra fou realitzada per l'artista tarragoní Joan Serramià, d'arrels riudomenques i relació familiar amb l'arquitecte. La seva àvia, Carme Gaudí, era filla de Joan Gaudí, un dels cosins d’Antoni Gaudí amb qui tenia més relació a Riudoms.

L’escultura, de grandària natural i uns 200 quilos de pes, representa un Antoni Gaudí adult, en la darrera etapa de la seva vida, d’un metre setanta d’estatura, en una posició estàtica amb un peu en graons diferents. A la mà hi duu una maqueta de les torres de la Sagrada Família, la seva obra més coneguda i més internacional.