Es posa en marxa la campanya "Ara, a Riudoms, amb la bona brossa plantem cara al càncer"

28/04/2021

Es posa en marxa la campanya "Ara, a Riudoms, amb la bona brossa plantem cara al càncer"

L’Ajuntament de Riudoms ha donat el tret de sortida a la campanya de sensibilització «Ara, a Riudoms, amb la bona brossa plantem cara al càncer» en una acte de presentació que ha tingut lloc, aquest matí, al Saló de Plens i en el qual hi ha participat l’alcalde Sergi Pedret, els tècnics del projecte Anton Aymemí i de Secomsa Ramon Margalef, així com representants de les entitats locals beneficiàries del projecte, Eugènia Pujol de la delegació de la Lliga contra el càncer, i Òscar Martí d’Em dónes força, i Francina Saladié, metge adjunt del Servei d’Epidemiologia i Prevenció del Càncer de l’Hospital Universitari Sant Joan (HUSJ) de Reus.

La campanya «Ara, a Riudoms, amb la bona brossa plantem cara al càncer» destinarà els diners estalviats amb la recollida selectiva a ajudar econòmicament les dues entitats de Riudoms, Em dónes força i la delegació de la Lliga contra el càncer, i el Servei de l’HUSJ Reus. Aquests col·lectius treballen per millorar l’atenció de les persones afectades i les seves famílies així com per donar suport a la investigació contra el càncer.

Un calendari d’accions i activitats per fomentar el projecte

En els pròxims mesos, l’Ajuntament portarà a terme diverses accions de promoció i divulgació per donar a conèixer el projecte i fomentar la recollida selectiva de residus entre la població, així com la organització d’activitats familiars. La primera d’elles consistirà en la neteja contra el càncer de la riera de Maspujols, amb motiu del Let’s Clean Up Europe! i de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, i es realitzarà el diumenge 9 de maig a partir de les 10 del matí.

A partir d’aquest acte principal, s’anirà publicant mensualment les dades de la recollida selectiva a Riudoms amb l’objectiu de comunicar l’evolució del projecte que permeti assolir l’objectiu del 51% aquest 2021. La recollida pot arribar a generar fins a 20.000€ que es destinaran a les entitats beneficiàries del projecte. També s’ha previst realitzar tallers de recollida selectiva a les escoles i altres accions i activitats que s’aniran comunicant a mesura que avanci la campanya.

Tota la informació i activitats que es duran a terme des del projecte es podran consultar a les xarxes socials a través del perfil d’Instagram @BonaBrossaRiudoms.

Un projecte amb valor social

L’any 2018, Riudoms es va sumar al projecte «La Bona Brossa, recollida selectiva amb valor social», una iniciativa del Consell Comarcal del Baix Camp i Secomsa, amb l’objectiu de retornar anualment els diners estalviats amb l’increment de la recollida selectiva de residus per destinar-los a una causa social i solidària en benefici del municipi.

La causa social va ser escollida per alumnes voluntaris de 4t d’ESO de l’Institut Joan Guinjoan i que són els que, seguint la dinàmica de recollida d’idees Manual Thinking, van decidir centrar aquest projecte social en l’àmbit de la salut, que de forma conjunta amb el Consell Comarcal i l’Ajuntament, es va concretar en la lluita contra el càncer.

Tot seguit, es va contactar amb les entitats locals que treballen per la lluita contra el càncer, la delegació de la Lliga contra el càncer i Em dónes força, i el Servei d’Epidemiologia i Prevenció del Càncer de l’HUSJ Reus, per tal de donar forma al projecte. Aquestes, juntament amb les AMPA i els centres educatius, es van formar el grup tractor que consta, actualment, per més d’una vintena de veïns i veïnes de Riudoms. Aquest grup lidera el projecte i participa en la presa de decisions, la organització i execució de les accions.

El tècnic de la campanya Anton Aymemí ha destacat la importància del grup tractor en el desenvolupament del projecte ja que està fet pels mateixos veïns i veïnes del poble i per al poble.

Una campanya interrompuda per la Covid-19

A finals de l’any 2019, l’Ajuntament va anunciar la campanya i va iniciar les primeres accions com són la renovació de tots els contenidors destinats a la recollida selectiva, les reunions informatives i la distribució d’un lot de recollida selectiva per a cada habitatge. L’alcalde Sergi Pedret ha explicat que, amb la irrupció de la pandèmia de la Covid-19, el projecte es va haver d’interrompre temporalment, tot i que el grup tractor s’ha anat reunint durant aquest últim any per preparar la represa aquest 2021.

Mira el vídeo promocional de la campanya AQUÍ

Documents associats: