Humana recull 8 tones de roba usada a Riudoms en el primer semestre

27/07/2022

Humana recull 8 tones de roba usada a Riudoms en el primer semestre

La recollida selectiva i la gestió del residu tèxtil han permès recuperar 8 tones a Riudoms durant el primer semestre d’enguany per part d’Humana Fundación Pueblo para Pueblo, l’equivalent a 32.600 peces de roba. D'aquestes tones, el 90% tindran una segona vida gràcies a la reutilització i el reciclatge, dos elements claus per a l’economia circular i la creació i manteniment de llocs de treball de qualitat (ocupació verda). 

L’entitat sense ànim de lucre n’ha recuperat exactament 8.052 kg de gener a juny. El residu tèxtil (la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no s’utilitzen) es diposita en els contenidors de fàcil accés, que es buiden periòdicament per a garantir-ne un bon servei. Riudoms té habilitats 6 punts de recollida que es troben situats al carrers de la Mola, de Salvador Espriu, a les avingudes de Catalunya i de Pau Casals, al passeig de Germans Nebot i a la Deixalleria Municipal.

Les 32.600 peces de roba recuperades es classifiquen a la planta de preparació per a la reutilització que Humana té a l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental) i una petita part es ven a empreses de reutilització i reciclatge“La recollida selectiva de roba té un gran potencial per a garantir-ne una segona vida: gairebé el 60% se’n pot reutilitzar i el 32%, reciclar. Per això és important que es dipositi en un contenidor de roba, perquè gairebé el 90% del residu tèxtil no acaba en el punt de recollida adequat sinó a la brossa”, asseguren des d’Humana.

Beneficis ambientals i socials

La reutilització del tèxtil contribueix a la lluita contra el canvi climàtic: per cada kg de roba recuperada (i que no acaba en un abocador per a ser incinerat) s’hi evita l’emissió de 6,1 kg de CO2, segons un estudi de la Federació Humana People to People. Les 8 tones recuperades a Riudoms per Humana hi han evitat l’emissió de 49 tones de CO2.

A aquest benefici ambiental cal afegir-ne el social: la creació d’ocupació verda. Humana genera un lloc de treball per cada 30 tones de tèxtil recollit. A més, els recursos que se n’obtenen es destinen principalment als programes de desenvolupament que Humana du a terme als països del Sud de la mà de contraparts o socis locals. Són projectes centrats en la formació de professors de primària, l’impuls de l'agricultura sostenible o la lluita contra el VIH/SIDA, entre altres.