L’Ajuntament de Riudoms aconsegueix més de 500.000 € en dues grans subvencions

12/06/2024

L’Ajuntament de Riudoms aconsegueix més de 500.000 € en dues grans subvencions

L’Ajuntament de Riudoms acaba d’aconseguir dues subvencions que sumen 535.000 euros i que són les més altes dels últims 10 anys. Són fruit de les gestions iniciades ara fa gairebé un any, just a l’inici d’aquest mandat. Es destinaran als següents dos projectes:

 

Canviar tota la xarxa de canonades del Molí d’en Marc: 300.000 euros

Es tracta d’una subvenció de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per millorar i renovar xarxes d’aigua. Des de l’Ajuntament de Riudoms hi vam presentar un projecte per fer noves totes les canonades del Molí d’en Marc, que sumen gairebé 4’5 quilòmetres i són molt antigues. De fet, es calcula que s’hi perd més d’un 25% de l’aigua que hi circula. El màxim de diners que et podien donar són 300.000 euros i, justament, a Riudoms hem aconseguit aquest màxim.

L’objectiu és clar: davant l’actual context de sequera i sent conscients que l’aigua és un bé cada cop més escàs, cal tirar endavant inversions que permetin reduir el consum d’aigua. En aquest cas, es tracta d’un projecte que té un cost de 475.000 euros, dels quals 300.000 estaran coberts per aquesta subvenció. Les obres començaran a finals d’aquest any i, un cop iniciades, duraran uns vuit mesos.

 

Pagar tres carrers reformats fa uns mesos: 235.000 euros

Es tracta d’una subvenció del Departament d’Acció Climàtica per fer accions per lluitar contra el canvi climàtic, entre les quals hi ha millorar l’eficiència de les xarxes d’aigua municipal i també fer carrers de plataforma única i pacificar el trànsit.  A aquesta línia de subvenció hi vam presentar unes obres que ja estaven en marxa i que per dates entraven en la convocatòria. Es tracta de la reforma de tres carrers que es va acabar a finals de l’any passat: un tram de la Muralla de la Font Nova, un tram de la Raval de Sant Francesc i la travessia Maragall. Aquests tres carrers es van fer nous i també es va canviar la xarxa d’aigua.

En aquest cas ens han donat 235.000 euros de subvenció per uns carrers que n’han costat 265.000. Això fa que gairebé tots els diners que teníem reservats per pagar aquests carrers quedin lliures i els puguem utilitzar per altres projectes. Precisament, la majoria d’aquests diners alliberats s’utilitzaran per fer la nova xarxa de canonades del Molí d’en Marc. És a dir, les noves canonades del Molí d’en Marc es pagaran amb la subvenció de 300.000 euros i amb 175.000 euros alliberats de la reforma dels tres carrers citats.

 

Les subvencions més altes dels últims 10 anys

A aquestes dues subvencions s’hi podia presentar qualsevol municipi de Catalunya i segons la qualitat i enfocament del projecte te les donen o no. En el cas de Riudoms ens les han donat totes dues. La subvenció de 300.000 euros per canviar les canonades d’aigua del Molí d’en Marc és la més alta que ha obtingut l’Ajuntament de Riudoms els últims 10 anys. I la subvenció de 235.000 euros per pagar tres carrers reformats recentment és la tercera més alta dels últims 10 anys. Aconseguir-les totes dues ha estat un llarg procés de gairebé un any.

 

Per què s’ha triat el Molí d’en Marc per canviar les canonades d’aigua?

A Riudoms hi ha 30 quilòmetres de xarxa de canonades d’aigua potable. De manera progressiva, s’ha anat fent la renovació de les parts més antigues del poble, però queden dues grans zones per renovar, que sumen uns 9 quilòmetres.

  • tots els carrers que envolten el nucli antic: Sant Vicenç, Sant Julià, Muralla de la Font Nova, Sant Sebastià, etc. Són uns 4 quilòmetres fragmentats ja que es tracta de diversos carrers allunyats uns dels altres.
  • el Molí d’en Marc, un barri sencer, compacte i ben delimitat on és més senzill actuar-hi en conjunt. Són uns 4’5 quilòmetres de canonades que tenen gairebé 50 anys ja que el barri es va construir a mitjans dels anys 70.

 

Un estalvi de 56 piscines i 40.000 € cada any

La xarxa de canonades d’aigua potable del Molí d’en Marc està en mal estat i ha superat la seva vida útil. Les canonades estan fetes de blocs de 3-4 metres i les juntes entre un bloc i un altre ja no fan bé la seva funció, cosa que fa que hi hagi moltes fuites d’aigua. El mateix passa amb les escomeses que connecten amb els habitatges.

Els tècnics de l’Ajuntament consideren que més d’un 25% de l’aigua que passa per les canonades del Molí d’en Marc s’acaba perdent. De fet, segons els càlculs que s’han fet, estem parlant d’uns 39.000 metres cúbics perduts cada any. Amb això es podrien omplir 56 piscines com la municipal que tenim a Sant Antoni. Aquesta aigua que perdem té un cost d’uns 40.000 euros anuals, que ara ens estalviarem com a municipi.

 

El canvi de canonades d’aigua més gran fet mai a Riudoms

La intervenció que es farà al Molí d’en Marc implicarà canviar gairebé 4’5 quilòmetres de canonades en pocs mesos. Això serà el canvi de canonades d’aigua més gran que s’ha fet mai a Riudoms d’un sol cop.

 

Detalls del projecte del Molí d’en Marc

  • Es canviaran les canonades principals i les escomeses fins als comptadors (però no els comptadors).
  • Actualment les canonades van per sota les voreres, que són molt estretes. De fet, per sota les voreres també hi passa la xarxa d’enllumenat públic i les escomeses dels serveis de gas, energia elèctrica i clavegueram. Tot plegat s’entrecreua en un sistema molt complex.
  • Canviar només les canonades d’aigua de sota les voreres sense tocar la resta no s’ha considerat factible. A la vegada, si s’obrís la vorera per canviar les canonades i després s’hagués de tornar a tapar i deixar-la en bones condicions, això suposaria un sobrecost molt alt, que multiplicaria per un mínim de tres el preu de l’obra.
  • Per tot plegat, s’ha optat pel següent: es deixaran les canonades d’aigua antigues sota la vorera i s’inutilitzaran. I es farà un nou sistema de canonades que passarà per sota de la calçada de cada carrer del Molí d’en Marc. En concret, s’obrirà una rasa lleugerament separada de cada vorera i la nova xarxa de canonades anirà en paral·lel a les voreres (veure esquema en una de les imatges adjuntes). Un cop fetes les obres, la rasa feta es tornarà a tapar amb asfalt.
  • Les obres començaran a finals d’aquest any 2024 i, un cop iniciades, duraran uns vuit mesos. Es faran per fases, és a dir, primer s’actuarà ens uns carrers i després en uns altres.