L’església de Sant Jaume declarada Bé Cultural d’Interès Nacional

28/06/2018

L’església de Sant Jaume declarada Bé Cultural d’Interès Nacional

La Direcció General del Patrimoni Cultural ha declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) l’església de Sant Jaume Apòstol de Riudoms, en la categoria de Monument Històric, i la delimitació del seu entorn de protecció.

L’entrada de l’església en el Registre de Béns Culturals d'Interès Nacional i en el Registre General de Béns d'Interès Cultural de l'Administració de l'Estat, obrirà la possibilitat d’accedir a ajuts per a la rehabilitació del temple.

L’església de Sant Jaume Apòstol de Riudoms data del segle XVII. El 1588 se'n posa la primera pedra i s'inaugura el 1617. L’obra va anar a càrrec de l'arquitecte Pere Blai i també dels constructors de l'església d'Ulldemolins, amb la qual té una gran similitud. Es tracta d'una església de gran amplada, d'una nau i capelles laterals que es comuniquen, i capçalera poligonal. La façana, molt singular, és formada per dos cossos i presenta una sobreposició d'ordres arquitectònics: dòric, al portal; jònic, al primer pis, i corinti, al segon, amb fornícules buides d'imatges. Remata el conjunt una façana principal amb la representació de la Justícia i, sobre la porta, un escut ovalat de Riudoms.