Programa de la 39a Fira de l'Avellana i 420a Fira de Sant Llorenç

06/08/2019

Programa de la 39a Fira de l'Avellana i 420a Fira de Sant Llorenç

La 39a edició de la Fira de l’Avellana inclou, aquest any, un espai gastronòmic «Gastrofira», a més a més de les cites ja tradicionals d’aquest esdeveniment estiuenc relacionades amb l’avellana i la pagesia, entre moltes altres propostes. 

La «Gastrofira» disposarà d’un espai dedicat als productes locals i de proximitat i que oferirà, durant els tres dies de la Fira, activitats diverses com són tallers familiars de cuina, showcookings, presentacions de productes i taules rodones, tastos comentats, sessions musicals amb dj’s, entre moltes altres activitats. En elles, participaran professionals del món de la gastronomia de reconegut prestigi, entre ells el pastisser Christian Escribà que tancarà el programa de la Gastrofira amb una ponència i elaboracions en directe, el diumenge 11. 

Per segon any consecutiu, s’oferirà l’espai «Minipop» que s’amplia a tres dies, del 9 a l'11 d'agost. Enguany, hi haurà sessions de dj a càrrec de Dj Albeta Franklin i Dj Rob Good Vibrations el divendres 9 al vespre; i Dj Lupo (cienwatios Tgn), el dissabte 10 d'agost al migdia, amb un vermut electrònic. Pel que fa als concerts familiars, actuaran Espaldamaceta el dissabte 10 d'agost a la tarda; i el diumenge 11 al matí, actuaran Guillem Roma i Lluís Gavaldà amb un vermut disco. A més, el festival també inclou tallers familiars, entre els quals un de cuina amb Trinitat Gilbert, i un espai de lliure creació per als infants.

Jornades tècniques adreçades a la pagesia

La Fira també ofereix activitats adreçades al món de la pagesia. La primera d’elles va tenir lloc el diumenge 4 d’agost amb una visita tècnica a les instal·lacions de tractament de la fruita seca de Riudoms, Crisol i Arboreto.

El divendres 9, a les 5 de la tarda, hi haurà la jornada «Evolució i futur de la sanitat vegetal», on la presentació anirà a càrrec de Sr. Gonçal Barrios Sanromà, biòleg i ex-cap de Sanitat Vegetal SSTT DARP, a la sala d’actes de la Casa de Cultura.

El dissabte 10, a les 7 de la tarda, es farà la xerrada «Al Camp de Tarragona, una altra energia és possible» a la Sala multiús del Teatre Auditori Casal Riudomenc. La presentació anirà a càrrec del Sr. Josep Ferré Simeón, coordinador comarcal d’Unió de Pagesos del Baix Camp, i la ponència serà a càrrec del Sr. Miquel Trepat i la Sra. Sabina Duarte. 

Activitats culturals i familiars

La Fira de l’Avellana també ha programat activitats culturals per conèixer el patrimoni de Riudoms com són les visites guiades «Coneix Riudoms», el dissabte 10 al matí; i les visites a la Cisterna Vella el dissabte 11 al matí, i a la Casa Pairal d’Antoni Gaudí el diumenge 11, a les 11, 12 i 13 hores. 

Pel que fa a les activitats dirigides als infants, el dissabte 10 a la tarda podran gaudir de passejades amb ponis, jocs gegants tradicionals de fusta; i el diumenge 11, de fer una passejada amb tartana i de la demostració infantil de portadors de saquets d’avellanes. A més, durant els tres dies tindran a disposició una fira d’atraccions, les activitats infantils de la Gastrofira, i els concerts i tallers del festival «Minipop».

Actuació castellera

La Fira també acull la tradicional diada castellera amb la participació de la Colla dels Xiquets de Reus i els Xiquets de Cambrils. Aquesta diada tindrà lloc el dissabte 10 a la tarda, a les 21 h, al pati de l’Escola Beat Bonaventura.

Aquest any, com a novetat, s’han organitzat uns tallers sobre el món casteller a càrrec de la Colla dels Xiquets de Reus que tindran lloc el mateix dissabte a les 20 h al pati de l’Escola Beat Bonaventura.

Nits de música i ball

La Fira no s’oblida de les nits d’estiu i per això també s’hi poden trobar concerts i ball, tots ells d’accés lliure. El divendres 9 és la nit per als joves, amb l’«Avellana Sound», on actuarà el grup Porto Bello i, tot seguit, hi haurà una sessió de DJ OGT.  

L’endemà, a partir de les 23 h, hi haurà el concert i ball de nit amb l’orquestra «Cimarrón» al Parc de Sant Antoni; i el diumenge 11 al vespre, es farà la cantada d’havaneres a càrrec del grup «Balandra», al pati de l’Escola Beat Bonaventura, i a la nit, serà el moment del «Ball a la fresca» amb música en viu, al Parc de Sant Antoni.

Durant els dies de la Fira, dins el mateix recinte firal, es faran cercaviles a càrrec dels Grallers de Riudoms, el dissabte a la tarda, i a càrrec de Riudrum’s i batucada amb Reusamba el diumenge a la tarda. 

Activitats esportives

En el marc de la Fira, es programen activitats de tipus esportiu. Així, el divendres 9, tindrà lloc la tradicional caminada nocturna de Riudoms a la Mussara, que permetrà admirar les «llàgrimes de Sant Llorenç», organitzada per la Secció de muntanya del CERAP.

El dissabte 10, hi haurà el «Torneig de natació Fira de l’Avellana» a la Piscina Municipal durant el matí; el «Torneig de Futbol Fira de l’Avellana» que enfrontarà el CD Riudoms femení amb el Fútbol Femenino La Solana, i el CD Riudoms masculí amb el CF Reddis, al Camp de Futbol Municipal a les 18.30 h; i a les 19 h, es farà una exhibició de dansa, a càrrec del Centre Actiu, al pati de l’Escola Beat Bonaventura.

El diumenge 11, el programa de la Fira porta cites esportives molt importants. Al matí, la 5a edició de la Cursa de la Dona de Riudoms, a benefici de la Lliga contra el Càncer de les Comarques de Tarragona i, a la tarda, les tradicionals curses de sacs d’avellanes: la final de la 23a Cursa Combinada de portadors de sacs; la 10a Cursa femenina de Portadores de mig sac d’avellanes i la 35a Cursa de Portadors de sacs d’avellanes. A més, a les 18.30 h, es farà una exhibició de patinatge del Club Patí Riudoms i, a les 20.30 h, tindrà lloc la demostració infantil de portadors de saquets d’avellanes de 10 kg, totes dues activitats al pati de l’Escola Beat Bonaventura.

Horari d’obertura

La Fira obrirà portes el divendres 9 d’agost a les 18 h. No obstant això, la inauguració oficial serà a les 20.30 h del mateix dia al Teatre Auditori del Casal Riudomenc. Aquesta edició serà inaugurada per l’Il.lm Sr. Joaquim Calatayud, president del Consell Comarcal del Baix Camp.

El recinte firal també obrirà a les 18 h el dissabte 10 d’agost, i el diumenge 11, a partir de les 10 h.

Documents associats: