Sequera i gestió de l’aigua: les mesures que treballa l’Ajuntament de Riudoms

08/02/2024

Sequera i gestió de l’aigua: les mesures que treballa l’Ajuntament de Riudoms

L’Ajuntament de Riudoms treballa en diverses mesures per fer front a la sequera i garantir un subministrament d’aigua adequat a mig i llarg termini tant per a la ciutadania com per al sector agrícola i industrial. En aquest sentit, els últims mesos el govern municipal ha realitzat múltiples reunions amb els col·lectius més afectats i amb els agents clau en la gestió de l’aigua. A continuació, se’n fa un repàs:

1- Trobades amb pagesos de Riudoms i el Baix Camp a través del sindicat Unió de Pagesos per escoltar les seves necessitats i incorporar les seves demandes a les accions que treballa l’Ajuntament. L’alcalde Ricard Gili i la regidora d’Agricultura, Anna Moragas, els han traslladat el suport del consistori i la necessitat de donar respostes àgils des de totes les administracions.

2- S’està analitzant la viabilitat de construir un sistema per regenerar l’aigua de la depuradora de Riudoms per tal que els pagesos la puguin fer servir per regar. Això implica construir tres elements: una estació regeneradora per filtrar millor l’aigua; una gran bassa on emmagatzemar-la un cop ja ha estat filtrada; i un sistema de canonades per redistribuir-la a les comunitats de regants. Aquests tres elements es podrien fer per fases i, de fet, un cop fets els dos primers, l’aigua ja es podria posar a disposició dels pagesos amb cubes. Tota aquesta infraestructura s’ha estudiat en reunions amb tècnics de la Generalitat i amb el seu delegat al Camp de Tarragona, Àngel Xifré.

3- La major part d’aigua que s’utilitza a Riudoms -ja sigui per beure, regar o per a usos industrials- prové de dos àmbits: del pantà de Riudecanyes i el riu Ebre. Com que el pantà ja fa dos anys que gairebé no té aigua, cada vegada consumim més aigua de l’Ebre. L’aigua de l’Ebre és més cara, però és més segur que en puguem disposar a mig-llarg termini. Per això s’està analitzant la possibilitat de reservar més aigua de l’Ebre i el cost que això tindria per a les arques de l’Ajuntament. El govern municipal s’ha reunit tant amb els gestors del pantà com amb els del transvasament del riu Ebre (Consorci d’Aigües de Tarragona - CAT).

4- L’Ajuntament de Riudoms està arreglant diversos pous municipals per tenir-los tots operatius. L’estiu passat se’n va arreglar un que hi ha prop de l’Escola Beat i properament se n’arreglarà un altre a tocar de l’ermita de Sant Antoni. Si cal, es faran treballar a màxim rendiment, i si no és necessari s’optarà perquè aquesta aigua segueixi als aqüífers i pugui ser utilitzada pels pagesos.

5- S’ha elaborat un projecte per canviar totes les canonades de la xarxa d’aigua de Molí d’en Marc, fetes amb materials que s’han malmès amb el pas de les dècades i que acumulen fuites d’aigua. Aquest projecte té un cost de 475.000 euros i està pendent d’una subvenció de la Generalitat per tirar-lo endavant. De moment, les canonades que ja s’estan canviant són dos quilòmetres que pertanyen al pantà de Riudecanyes i que passen pel camí de Blancafort. És una intervenció que es fa en coordinació amb l’Ajuntament de Riudoms i que té per objectiu evitar pèrdues d’aigua.

6- La regidoria d’Agricultura ha iniciat un seguit de trobades amb diverses comunitats de regants de mines de Riudoms per tal de coordinar-les i tenir un millor mapa de les que hi ha al nostre municipi. Això hauria d’ajudar a fer-ne un millor manteniment.