Altres riudomencs

Més propers en el temps són, si bé ja ens han deixat, alguns riudomencs que han desenvolupat activitats d'índole diversa, però directament vinculades al poble on nasqueren i que, sovint, han ofert a Riudoms obres, composicions o esforços en iniciatives ciutadanes i populars. En aquest sentit, hom pot esmentar, per exemple: el pintor i dissenyador, molts anys resident a París, Josep Gispert Massó (1901-1982), amb obra repartida per molts indrets -entre ells l'església riudomenca de Sant Jaume Apòstol-; Enric Simeon Fontboté (1903-1993), de gran rellevància en l'ambient musical pel seu mestratge i impulsor de la cultura popular riudomenca; Elies Mestre Compte (1907-1987), organista, mestre de molts riudomencs i diligent funcionari municipal; Josep M. Franques Bru (1912-1993), advocat establert a Reus que exercí molts càrrecs en aquella ciutat i que fou el primer director de la revista parroquial local L'Om; Lluís Torrell Salvat (1920-1985), corresponsal de premsa, alcalde de Riudoms i folklorista de ploma fina i àgil que va saber descriure amb mestria el tarannà local, qualitats que van ser premiades diversos cops; el polifacètic Josep M. Baiges Jansà (1924-1991), pintor de tècnica variada, dissenyador, intèrpret musical i compositor sardanístic que residí força anys a Reus, o bé el prolífic poeta Josep Cros Cabré (1921-1994), molt avesat als retrats de personatges locals i a la descripció dels costums i de la manera de ser dels riudomencs.

L'eclesiàstic riudomenc que té més edat, Mn. Enric Domènech Bages (nascut el 1904), a més de dur a terme la seva tasca a municipis de la Conca de Barberà, el Priorat i el Baix Camp, s'ha distingit per la seva gran preocupació per la cultura: fou un impulsor de grups de teatre en català, dirigí caramelles o bé la coral reusenca Isabel Besora. Pel que fa a la música, ha fundat diferents mitjans de comunicació com la revista Vimbodí o bé, amb altres, l'emissora de Ràdio Popular de Reus (1963), a més de ser assidu col·laborador de premsa.

Un exemple d'artista plàstic de gran qualitat, que actua amb discreció i practica una modèstia que l'honora, el tenim en la persona del pintor Josep M. Urgelles Cros (nascut l'any 1922). Enamorat dels paisatges i de la seva residència de Siurana, ha tingut cura de dotar Riudoms, el seu poble, d'una mostra representativa de la seva obra pictòrica.

En l'àmbit musical, una de les arts on més riudomencs han obtingut l'èxit, cal esmentar l'intèrpret de violí, compositor i professor de música, Antoni Guinjoan Simeon (nascut el 1927), que resideix a Barcelona des de fa anys i que, de petit, ja fou escolà de Montserrat.

El prevere Antoni Virgili Ferrer (1928-2012), persona d'una extensa preparació acadèmica, llicenciat en dret civil, dret canònic i en litologia catalana, fou molts anys professor a la Universitat Laboral de Tarragona; a més, va ser rector de diverses parròquies. Va ser jutge metropolità de l'arxidiòcesi primada de Tarragona i a partir de 1989, canonge de la seva catedral metropolitana.

Cal esmentar també, per la seva projecció exterior, l'advocat Enric Castro Casanovas (1928-2002), dues vegades alcalde de la vila (1953-1957 i 1965-1971), actor, director teatral, impulsor del periodisme local, excandidat al Congrés de Diputats, degà del Col·legi d'Advocats de Reus des de 1988 -succeint el malaguanyat advocat, també riudomenc, Jaume Gispert Pujol- i president del Consell dels Col·legis d'Advocats de Catalunya des de 1994.

Com a persones que no han nascut a Riudoms, sinó que en són descendents, però que han excel·lit en el seu àmbit específic i han mantingut d'una manera o altra el contacte amb la vila, cal esmentar August Vidal Perera (Barcelona, 1871-?), del llinatge dels Gran, casat a Riudoms, que fou mestre de primera ensenyança i director de les escoles Venerable Gran de Riudoms a finals del segle passat; secretari de la revista editada a Riudoms La Unión Agrícola (1893); president de l'Associació de Mestres de la Província de Tarragona; primer director, de 1913 a 1917, de la restaurada Escola Normal de Tarragona; fundador de la revista Cultura, publicada per l'Associació d'Antics Alumnes de l'Escola Normal de Mestres de Tarragona, i prolífic escriptor especialitzat en temes de pedagogia.
 
En el camp de la literatura s'ha d'esmentar la personalitat d'Enric Massó Urgelles (Barcelona, 1914-1986), guanyador, entre d'altres, del premí Narcís Oller de contes i del primer Premi Sant Jordi de novel·la, l'any 1960, amb Viure no és fàcil, en la qual retrata alguns aspectes de la societat local.
A més a més, a hores d'ara, sortosament, la vila de Riudoms compta amb un ric ventall de persones menors de seixanta anys que sobresurten en l'exercici de les seves respectives especialitats, tant en el camp de les ciències com de les lletres, tant si han romàs a Riudoms com si s'han desplaçat fora vila.

Font: llibret "viure a... RIUDOMS".
        En el que col·laborà l'Ajuntament de Riudoms