Places

El poble de Riudoms té una gran varietat de places per a gaudir-ne...

N'hi ha d'històriques, com la plaça de l'Om, la del Portal o la de la Mare Cèlia i, sobretot, la plaça de l'Esglèsia, en la que els dijous hi té lloc el mercat setmanal.

També n'hi ha de creació més recent, com la plaça dels Gegants, la plaça de la Palmera, la plaça del Barri Ferrant o la remodelada plaça de l'Arbre, que s'han convertit en un autèntic lloc d'esbarjo per als veïns.

Plaça de l'Església

Formen dues places, la petita juxtaposada pel cantó sud a la gran. Documentades des del s. XVII, abans estaven sense enllosar. En conjunt formen un ampli espai obert d’uns 4.100 metres quadrats, la qual cosa les fa destacar respecte a les d’altres pobles de la comarca. A la Gran, al pla de l’Església de Sant Jaume, s’hi construí un refugi antiaeri durant la Guerra Civil. L’any 1977 fou remodelada en el seu estat actual.

La Petita, a un nivell inferior, conserva les millores que s’hi feren a finals del segle XIX, quan l’enginyer riudomenc Salvador Salvadó Bru projectà un monument central format per l’estàtua d’una dona sense nom que ell mateix portà d’una foneria de Barcelona. Al peu de l’estàtua hi havia quatre fonts i quatre caps de lleó d’on rajava l’aigua. La plaça fou inaugurada el 1889 i quan fou remodelada l’any 1974, se’n respectà bàsicament la forma anterior.

De finals del segle XIX són també la construcció de les parets i escales de la plaça, així com la reconstrucció dels porxos, distribuïts en dos trams de deu i sis arcades i que es feren aprofitant els carreus del convent de Sant Joan, situat extramurs de la vila i cremat el 1835. Les cases sobre els porxos daten del 1898.

A l’extrem dels porxos, fou enderrocat l’antic mercat i se’n va construir un de nou i la Llar dels Jubilats, l’any 1983. Voregen la plaça, a més de l’església, l’Abadia, amb part del seu antic hort i alguns edificis de façana centenària, als quals s’han adossat recentment altres de més moderns que no s'adiuen a l’harmonia del conjunt.